Inicijativa mladih u BiH  ( YIHR BIH ) će se na javnoj raspravi 6.6. za izmjene urbanističkog projekta Kvadranta XII prema kojim se planira rušenje Drveta koje se nalazi u parku #slobodnazona oglasiti sa idejnim rješenjem koje su uradile studentice arhitektonskog fakulteta.  Sutra se nalazimo sa načelnikom Općine Stari Grad Sarajevo kako bismo ga upoznali sa našim radom na ovoj površini kao i procesima kroz koje smo prošli da bismo oslobodili ovu površinu naslaga građevinskog otpada i smeća. Za subotu planiramo uličnu akciju kako bismo skupili potpise podrške od strane građana i građanki za očuvanje ovog parka i Drveta koje se nalazi u Slobodnoj zoni. Do sada je sa ove površine, koja je nakon izvođenja radova protivno zakonskim propisima ostala pretrpan građevinskim otpadom i smećem koje su izvođači bili dužni skloniti, uklonjeno nekoliko tona smeća i otpada. Mi smo taj posao skupa sa aktivistima_cama iz #ONAUBIH ( Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini)  #ASUBIH  ( Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovni) vrijedno radili umjesto njih od aprila prošle godine.

Mi Slobodnu zonu vidimo kao javni park i kao  prostor za odmor, učenje, malu oazu u centru betonske džungle koja ima toliko puno toga da ponudi svojim građanima i građankama u budućnosti. Želimo oplemeniti ovaj prostor sa još boja kako bi on postao mjesto za druženje, relaksaciju i odmor za sve građane i građanke ovog grada. Prostor za najmanje članove naše zajednice da se kreativno izraze, posade cvijeće i začinsko bilje sa svojim roditeljima.

13220760_1239777389380553_909605197752443220_o

Površina za naše građane i građanke u poznim godinama, da ukoliko žele, tu imaju svoj kutak i posade povrće, kako isto ne bi morali kupovati od svojih minimalnih penzija. Ovo su samo neke od naših ideje za ovaj prostor. Ideje na kojima vrijedno radimo poslije radnog vremena skoro svaki dan posljednjih godinu dana.

Već sada  je ovaj park prostor za druženje, mala oaza u centru betonske džungle. Naredne sedmice planiramo da sadimo cvijeće koje je KJKP Park Sarajevo donirao, skupa sa mališanima iz osnovne škole, kao i anketiranje građana i građanki o upotrebi ove površine za sadnju povrća.

13323352_1197659420253917_2280801872137815862_o
Sadržaj pisma koje smo uputili načelniku Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimu Hadžibajriću  možete pročitati na linku ispod.

 

 

Aldijana Nane