Društvena transformacija i pomirenje (STaR)

 

Ovim projektom planiramo da okupimo veću grupu mladih ljudi koji će aktivno promovisati društvenu koheziju širom etnoreligijskih podjela, te da svojim zalaganjem pošalju poruku široj zajednici o transformaciji i pomirenju.

Projekat teži da izgradi snažniju smisao zajednice među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini. Kroz partnerstvo nevladinih organizacija iz SAD-a i organizacije iz BiH program će:

– okupiti vjerske lidere, vjerske učitelje, i lokalne lidere u dubokim dijalozima koji podcrtavaju trajne efekte historijskog nasilja, i da planiraju aktivnosti koje oni mogu poduzeti da bi unaprijedili društvenu koheziju

– omogućiti učiteljima da unesu intereligijsko poštovanje u svoje učionice

– mladi će biti upućeni da postanu lideri u poboljšanju interetničkih odnosa kroz razne aktivnosti koje oni kreiraju i vode, često u multietničnim timovima.

U projekat su uključeni Centar za Izgradnju Mira, Mali Koraci, PRONI Centar za razvoj mladih, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH i Karuna centar za izgradnju mira.

 

Ciljevi programa:

– Uspostaviti jedinstvenu grupu vjerskih lidera i učitelja koji su obučeni i podržani da dizajniraju i vode etnoreligijsko pomirenje;

– Razviti mlade kadrove u svakoj projektnoj zajednici koja aktivno promoviše društvenu koheziju preko etnoreligijskih granica;

– Pojačati iskustva transformacije i pomirenja kroz uticajne poruke široj zajednici

Sve aktivnosti projekta će biti sprovedene sa učesnicima i učesnicama iz 10 zajednica: Stolac, Bijeljina, Velika Kladuša, Olovo, Sokolac, Jajce, Banja Luka, Doboj, Mostar i Sarajevo.