1943.– Ratni zločin u Višegradu

1992.– Ratni zločin u Višegradu

2019…

U jeku okupljanja četničkog Ravnogorskog pokreta koji se odigrao u nedjelju u Višegradu kako bi odali počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji nekoliko hiljada ljudi te unatoč apelu povratničkog stanovništva u Višegradu da su pod istim četničkim obilježjima i ideologijom počinjeni brojni ratni zločini nad nevinim stanovništvom u Višegradu 1992. godine nema reakcije institucija BiH. Naime, u BiH ne postoji zakon koji bi zabranio veličanje fašističkih ideologija. U Parlamentarnoj Skupštini BiH je bilo nekoliko pokušaja usvajanja nacrta Zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i uporabi njihovih simbola u BiH, ali na kraju nije bilo saglasnosti o tome koje su organizacije i pokreti okarakterisani kao fašistički stoga nema ni sankcija za ovakve događaje.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH postavlja pitanje kako događaj koji se desio 10.03.2019. i koji se obilježava svake godine, a kojim daje kolektivna podrška četničkim, zločinačkim, fašističkim postupcima i ideologijama odvija bez zakonskih posljedica. Bosanskohercegovačkom pravnom sistemu je pod hitno potreban zakon koji bi zabranio djelovanje svih organizacija koje u okviru svog programa imaju fašističku i neofašističku ideologiju. Okupljanje koje se desilo i dešava svake godine u Višegradu, te slična njima moraju biti shvaćena kao promocija fašističkih ideologija koje su nedopustive i loš primjer budućim generacijama građana i građanki Bosne i Hercegovine. Smatramo da je nedopustivo ne reagovati na ovakva dešavanja i razočaravajuće da vladajuće institucije ništa ne poduzimaju u smjeru zakonske regulacije i sankcionisanja istih.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH oštro osuđuje ovakav čin obilježavanja i odavanja počasti osuđenom ratnom zločincu Draži Mihajloviću, te zahtijeva brzo djelovanje i donošenje zakona o zabrani djelovanja ovakvih organizacija i pokreta.