foto: predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope sa finalisticama: s lijeva na desno Manizha Naderi (Women for Afghan Women), Anne Brasseur, Ludmilla Alexeeva i Alma Mašić (Inicijativa mladih za ljudska prava)

Dobitnica ovogodišnje nagrade za ljudska prava”Vaclav Havel” je Ljudmila Aleksejeva, ruska historičarka i vodeća aktivistica, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Aleksejeva je suosnivačica Moscow Helsinki Watch Group, jedna od nekoliko bivših sovjetskih disidenata aktivnih i u modernoj Rusiji, 2012. godine nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Uz Aleksejevu, u finale su ušli i Inicijativa mladih za ljudska prava te aktivistice organizacije iz Avganistana “Žene za žene Avganistana” (Women for Afghan Women).

“Sve tri finalistice zadovoljile su naše najviše standarde”, kazala je na dodjeli Anne Brasseur, predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Nagrada koja nosi ime pokojnog češkog predsjednika Vaclava Havela, ustanovljena je 2013. u Pragu, kao nova, međunarodna nagrada za ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Dodjeljuje se svake godine za izuzetne akcije civilnog društva u domenu zaštite ljudskih prava osobi, nevladinoj organizaciji ili instituciji koja radi na zaštiti ljudskih prava.  Nagrada koja se dodjeljuje u partnerstvu s Bibliotekom Vaclav Havel i Fondacijom Povelje 77, sastoji se od 60.000 eura, diplome i medalje.

Žene za žene Avganistana su organizacija koja se najbolje može opisati njihovim riječima: „postoje neke žene čiji se duh čini neuništivim“. Posvećene su svijetu u kojem avganistanske žene i djevojčice, kao i one širom planete, uživaju mir, pravdu, jednakost i slobodu da učestvuje u svim sferama života, bez straha. To je svijet u kojem sve žene i njihove porodice napreduju i ostvaruju se.

Inicijativa mladih za ljudska prava ustanovili su 2003. mladi ljudi iz regiona, želeći se tako uključiti u demokratizaciju društva i jačanje vladavine zakona, suočavanjem s prošlošću i uspostavljanjem novih, progresivnih kontakata u postkonfliktnoj Bosni i Hercegovini i regionu bivše Jugoslavije.

Nagradu za ljudska prava Vaclav Havel dodjeljuje žiri u kojem su predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i šest nezavisnih osoba priznatih zbog svojih visokih moralnih kvaliteta i stručnosti u domenu ljudskih prava.

Vaclav Havel smatra se za izvanredno karizmatičnu ličnost koja je duboko obilježila evropsku historiju, i to kao simbol čovjeka koji se bori za ljudska prava.