U umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine postavljena je jako zanimljiva izložba ‘ Analiza prostora’ troje mladih umjetnika_ca iz Srbije. Ova izložba je podržana od strane zadužbine ‘Dani Sarajeva’.  Festival ‘Dani Sarajeva’ organizovan je s ciljem podsjećanja na 44-mjesečnu opsadu Sarajeva, kako bi se mlađa populacija upoznala sa događajima iz nedavne zajedničke prošlosti i uputila na trenutne kulturne i društvene tokove u BiH.

‘Analiza prostora’ je zajednički rad umjetnika Marije Kauzlarić, Sonje Radaković i Marka Tirnanića koji su kroz lična nezavisna istraživanja došli do zajedničkog rada koji ispituje strukturu galerijskog prostora, procesa nastanka umjetničkog rada kao i pozicije posmatrača u njemu. Autori su kroz lična nezavisna istraživanja došli do zajedničkog rada koji ispituje strukturu galerijskog prostora, procesa nastanka umjetničkog rada kao i pozicije posmatrača u njemu. Uzimajući u obzir sam prostor galerije i trenutni društveni kontekst u kojem rad nastaje, autori svoju prostornu instalaciju postavljaju tako da publika direktno učestvuje u njoj. Publika uzima učešće pri samom ulasku u galeriju. Prostor galerije je isparčan u manje prostore tako da rastura strukturu zadatih okvira. Manje cjeline zapravo čine instalaciju velikih razmjera. Namjera umjetnika je da stvore manje intimne prostore u kojima posmatrač može da se izoluje tj. izdvoji od ostalih posetilaca ali da istovremeno njegov mir može biti svakog trenutka iznenada narušen.

????????????????????????????????????

Zadužbina ‘Dani Sarajeva’ koja je podržala izlaganje ove izložbe u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, ustanovljena je 2014. godine sa ciljem da pruža podršku mladim umjetnicima iz Bosne i Hercegovine i Srbije koji svojim umjetničkim djelovanjem, preispitivanjem i kritikom društava u kojima živimo, stvaraju nove prostore saradnje između dve zemlje. Zadužbina je nastala kao rezultat transformacije festivala ‘Dani Sarajeva u Beogradu’ koji je od 2007. godine organizovala Inicijativa mladih za ljudska, a koji je imao za cilj da razbije šutnjue zvaničnog Beograda o opsadi Sarajeva, otvori prostor za obnavljanje veza narušenih tokom rata u Bosni i Hercegovini, te uspostavi nove veze među posljeratnim generacijama.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju izložbu u periodu od 15. do 30. oktobra 2015. godine u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, ulica Zelenih beretki 8, Sarajevo.