Otvaranjem izložbe “Anne Frank – Historija za sadašnjost” i komemoracijom u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Republike Makedonije (27. januara) obilježen je Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Izložba “Anne Frank – Historija za sadašnjost” prikazuje trideset i devet izložbenih panela sa prikazom pojedinosti o životu Anne Frank i njezine porodice za vrijeme Drugog Svjetskog rata, uključujući i lokalne panele historije u kontekstu historije Makedonije.

“Anne Frank je u svom dnevniku napisala da je htjela služiti čovječanstvu, a imala je godina koliko i vi (obraćajući se učenicima). A vi, učenici, za mene ste najbolji dio ovog projekta. Prisustvo mnogih “običnih” ambasadora poput vas, govori nam da ste vi pravi ambasadori sa ispravnim vjerovanjima i dobrotom”, rekao je u svom obraćanju ambasador Holandije u Republici Makedoniji, Williem Wouter Plomp. Kraljevina Holandija trenutno predsjedava Evropskom Unijom, čijim sredstvima je finansiran naznačeni projekat.

Na komemoraciji se obratio i predsjednik Židovske zajednice u Makedoniji, Alexander Petrovsky. “Ovo je dan kada se sjećamo miliona ubijenih i onih čiji su se životi drastično promjenili tokom holokausta i nacističkog režima. Danas se sjećamo lekcija iz prošlosti i činjenica da se genocid ne događa sam od sebe, već da se on razvija ukoliko ne prepoznamo i spriječimo diskriminaciju, ksenofobiju i mržnju”, rekao je Alexander Petrovsky, predsjednik Židovske zajednice u Makedoniji.

 

1 (1)

Od šest miliona Židova koji su ubijeni tokom Drugog Svjetskog rata, 7144 su deportovani iz Makedonije. To je 98 posto od ukupnog židovskog stanovništva u Makedoniji iz 1943. godine.

Na komemoraciji se obratio i ambasador Izraela za Republiku Makedoniju, Dan Orijan, ambasador Mađarske u Republici Makedoniji, Josef Benz, šef misije EU za Republiku Makedoniju, Aivo Orav, ministrica kulture Republike Makedonije Elizabeta Milevska, zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Makedonije Dragana Kiprijanova i izvršna direktorica Omladinskog obrazovnog foruma, Dona Kosturanova.

Naznačena izložba je posjetila do sada blizu četrdeset zemalja. U okviru projekta „Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today“ izložba će biti prikazana pored Makedonije, i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Projekat realizuje Kuća Anne Frank (Amsterdam, Holandija) u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava (Sarajevo, BiH), Otvorenom Komunikacijom (Beograd, Srbija), Omladinskim obrazovnim forumom (Skoplje, Makedonija), Hrvatskom edukacijskom i razvojnom mrežom za evoluciju sporazumijevanja (Zagreb, Hrvatska) i Fondacijom Humanost u akciji (Sarajevo, BiH).