Putujuća izložba ‘Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas’ otvorena je u četvrtak (17.03.2016.) u Hrvatskom domu ‘Herceg Stjepan Kosača’ u Mostaru.

Na trideset i dva panela ova izložba donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine porodice sa kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog svjetskog rata do danas, a koje su izradili stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

U ime gradonančelnika Mostara Ljube Bešlića prisutne na otvaranju izložbe je pozdravio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Mostara Božo Ćorić koji se zahvalio organizatorima izložbe, naglasivši važnim to što su u projekat uključeni mladi ljudi.

Izložba se realizira u okviru projekta ‘Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today’, kojeg provodi Kuća Anne Frank u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH i fondacijom Humanost u akciji BiH, a pod pokroviteljstvom Europske unije.

“Projekt je regionalni i uključuje Otvorenu komunikaciju (Srbija), Hrvatsku edukacijsku i razvojnu mrežu za evoluciju sporazumijevanja – HERMES (Hrvatska) i Omladinski obrazovni forum (Makedonija)”, rekao je Kerim Somun koordinator projekta.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke dr. sc. Elvira Dilberović pozdravila je otvaranje ovog događaja, naglasivši kako će se izložba, koju je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH, realizirati u 15 gradova u Bosni i Hercegovini.

Dilberović je istaknula kako je jako značajno to što se izložba paralelno, pored BiH, događa u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji, te to što će kroz ovu izložbu učenici i mladi iz regije imati uvid u život jedne djevojčice i njezinu poruku koja je uvijek univerzalna, bez obzira na vrijeme i okolnosti, a to je humanost.

Posebnost izložbe je ta što posjetioce kroz izložbu vode posebno obučeni učenici odnosno vršnjački edukatori, prenoseći im znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Mostaru, vršnjački edukatori su učenici iz Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije Mostar.

frank4

“Holokaust je bio najveći zločin kojeg mi poznajemo. Mladima je jako važno prezentovati istinu o jednom velikom, masovnom zločinu, i kada oni shvate veličinu toga zločina i njegove uzroke, vjerovatno će onda moći u budućnosti i sami učestvovati u tome da se neki eventualni, budući masovni zločini budu spriječeni”, rekao je u izjavi za medije predstavnik Židovske zajednice u BiH Elijas Tauber.

Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se ambasador Njemačke u BiH Christian Hellbach i ambasador Holandije u BiH Jurriaan Kraak i Maja Nenadović, predstavnica Kuće Anne Frank.

Izložba u Mostaru bit će otvorena do 1. aprila, svakim radnim danom od 9 do 19 sati. Ulaz je besplatan.