Da li ću i ja vidjeti gorilu?

Vjerujem da ste i vi čuli za popularnu facebook grupu pod nazivom ODLIV MOZGOVA. Svako jutro nakon doručka uključujem laptop, ulazim na facebook, te uz prvu kafu bacam pogled na ovu grupu, u potrazi za pozivima i konkursima. Tražim i tražim, ali uglavnom bezuspješno. Da, bezuspješno, ali moram priznati da je do mene, jer tražim nešto specifično i zanimljivo, a obično “padam” na naslov. Poziv za radionicu: “Je li iko vidio gorilu?” Oči mi zasjaše i poželjeh saznati šta se krije iza ovog zanimljivog poziva.

Dragi naši, drage naše…

Ranije sam imala priliku čuti mnogo toga o Inicijativi mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH), koja je organizator ove edukacije. Znam da se radi o veoma ozbiljnoj i zanimljivoj organizaciji, što sam uvidjela u javnom pozivu. Radionica o novinarstvu, medijima i propagandi. Najbolje polaznice i polaznici radionice (pronalazači gorile) bit će pozvani da pišu za web stranicu www.yihr.ba, objavljuju svoje članke i kreiraju online sadržaje Inicijative mladih za ljudska prava. Probudi se i taj takmičarski duh, ali i želja da steknem nova znanja od vrsne trenerice novinarstva Elvire Jahić. I naravno, svi moji kriteriji bili su zadovoljeni. Klik, klik, klik i e-mail s prijavom je uspješno poslan!

Sunčani vikendi i traženje gorile!

Sigurno se pitate da li sam uspjela vidjeti gorilu ili možda više njih? Prvog dana edukacije mislim da sam vidjela jednu, ali ono što je mnogo bitnije jeste upoznavanje mnogo divnih, uspješnih i vrijednih mladih ljudi na jednom tako malom mjestu. Tokom edukacije koja je trajala dva dana, uz stručnu pomoć trenerice Elvire,  razgovarali smo i učili o percepciji, propagandi, odgovornom i kvalitetnom novinarstvu, te o tome kako napisati kvalitetan članak za web stranicu Inicijative. Posebno sam oduševljena radom u grupama, jer sam upoznala Medinu i Nijaza, oboje iz Visokog… Valjda je to neka “komšijska” veza. Pričala sam s njima o ovoj radionici i evo kakvi su njihovi dojmovi: “Tokom radionice imala sam priliku pisati vijesti, učestovati u diskusijama i naučiti nešto više o samom aktivizmu mladih. I da, ja sam vidjela gorilu!”, kaže Medina, a Nijaz dodaje da još uvijek nije vidio gorilu, ali da je naučio razlikovati pojam novinarstva od medijske propagande. Tokom drugog dana radionice odlučila sam riskirati i napisati svoj prvi BLOG!  Znate kako kažu: “Ko ne riskira taj i ne profitira!”

Takmičarski duh uradio je svoje i pozvana sam da pišem za web stranicu Inicijative. Kroz glavu mi prođe misao: “Provest ću još jedan sunčani vikend na edukaciji!”, ali u isto vrijeme pomislih na ekipu s kojom ću raditi i na znanja koja tek trebam steći. Prvi put sam boravila u prostorijama Inicijative, koje su nadmašile moja očekivanja. Odličan radni prostor, korisni savjeti trenerice Elvire, ali i aktivistice Aldijane. Radni sastanak počeo je izborom tema o kojima ćemo pisati u narednom periodu, formiranjem uredničkog tima, te definiranjem osnovnih pravila za naš rad. Odmah smo se “bacili” na posao i naši prvi tekstovi, izvještaji i blogovi uskoro će biti objavljeni na web stranici Inicijative. Mi smo pronašli gorilu! Brzi savjet za kraj: Vjerujte u sebe i svoje ideje!

Naravno, donosim vam djelić atmosfere iz kojeg se vidi kako mi to “tražimo gorilu”.

Enisa Mešetović/ yihr.ba