Muzej ratnog djetinjstva bit će otvoren u Sarajevu u maju 2016. godine, a sadržat će zbirku različitih predmeta, fotografija, pisama, sveski/ratnih dnevnika, te arhiv audio i videosvjedočenja.

Stvaranje muzejske kolekcije počelo je u maju 2015. godine, a prikupljeno je već nekoliko hiljada predmeta, fotografija, dokumenata, pisama i drugih uspomena.

Priliku da sudjelujete u ovom projektu imaju svi koji su djetinjstvo proveli u ratu: Umuzeji svoje uspomene

Inicijator osnivanja Muzeja ratnog Sarajeva je udruženje Urban, te njegov osnivač Jasminko Halilović, koji je još 2010. godine pokrenuo projekat “Djetinjstvo u ratu”. Istoimena knjiga koja donosi lična iskustva i ispovijesti ljudi koji su odrasli u ratu je objavljena 2013. godine, a Muzej ratnog djetinjstva je nastavak tog projekta.IMG_8539

 

Misija Muzeja ratnog djetinjstva je kontinuirano i po najvišim standardima dokumentirati i digitalizirati materijale koji se odnose na iskustvo odrastanja u ratu, a zatim ih učiniti što šire dostupnim i što bolje ih prezentirati kroz različite medije.

Vizija Muzeja ratnog djetinjstva je na individualnom nivou pomoći prevazilaženje traume, a na kolektivnom međusobno razumijevanje, s ciljem da se podrži lični i društveni razvoj.

Više informacija na  Djetinjstvo u ratu