Na ovogodišnjem Sarajevo Youth Summitu koji se održao u periodu od 14.-16.2105. učesnici su razmijenili ideje i iskustva sa aktivistima iz svijeta, te su podijelili znanja o borbi protiv autoritarnih režima, o aktivizmu digitalnog doba, o načinima stvaranja trajnog i stabilnog mira u postkonfliktnim društvima.

Organizatori navode da je Sarajevo uvijek bio grad koji je znao da prepozna i prihvati sve ljude dobre volje, bez obzira odakle da dolaze i kako se zovu, grad kojeg su razlike uvijek obogaćivale kao što je i Sarajevo obogatilo svakog od posjetilaca samita. Također, rečeno je da ožiljci koji su prije dvadeset godina ostali na Sarajevu opominju nas da pamtimo, uče nas kako da budemo ljudi koji će stvoriti svijet u kojem se nikada neće ponoviti užasi i patnje kroz koje je prolazilo Sarajevo.

Zaključeno je da iako dolaze iz cijelog svijeta, ono što je svima zajedničko je to da su sve zemlje još uvijek mlade demokratije, u procesu tranzicija, da sve zemlje muče slični problem i da iako miljama udaljeni jedni od drugih međusobno se dobro poznaju i odlično razumiju.

“Na svakoj sesiji, na svakom formalnom i neformalnom sastanku, na pauzama između panela, na zabavama, u svakom trenutku ovoga samita, bilo nam je jasno da niko ovdje nije došao slučajno, da niko ovih dana u Sarajevu nije bio greškom. Osjetili smo koliko se razumijemo, prepoznali smo svačiju želju da u budućnosti bude jedan od lidera svijeta u kakvom bismo željeli da živimo, vidjeli smo mlade ljude koji su spremni da ulože sebe da bi se rezultati vratili svima”, izjavio je Đorđe Bojović, koordinator samita.

 

12122409_432152076972493_4665846491682279425_n

Učesnicima sa Kosova koji su zaustavljeni na izlazu iz Srbije i nije im bilo dopušteno da izađu iz Srbije sa dokumentima Kosova, mlade kolege sa samita poručili su im da njihovi problemi nisu samo njihovi, i da će ostati u trajnom kontaktu, te da uvijek mogu da računaju na pomoć i podršku svih učesnika Sarajevo Youth Summita.

“Prijateljima sa Kosova dugujemo posebnu zahvalnost. Napor koji su uložili da bi prošli kroz lavirinte granica i besmislene birokratije opominje nas da se sa još većom odlučnošću izborimo sa ostacima promiješanih nacionalističkih politika kako bismo što prije stvorili ambijent u kojem ćemo zajedno živjeti u miru u svijetu u kojem će tvrde granice izgubiti smisao, a nas više neće povezivati problem nego saradnja, poslovi i prijateljstva”, kazala je Anita Mitić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Srbije.

Više o stavovima mladih sa ovogodišnjeg samita možete pročitati na Mladi glasovi samita.