Zanima vas način na koji možete aktivno da se uključite i ulažete prigovore i žalbe na pisanje online portala, želite da budete dio tima lokalnih monitora  koji će se baviti pisanjem izvještaja o pojavnim oblicima govora mržnje u vašim lokalnim zajednicama, zanima vas način na koji  bosanskohercegovački pravosudni sistem  (ne)procesuira zločine iz mržnje?

Ukoliko su odgovori na neka od ovih pitanja  pozitivni, pozivamo vas da se prijavite na petodnevni program koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Heregovine (YIHR BIH) u saradnji sa Civil Rights Defenders (CRD).

Program za cilj ima obuku mladih ljudi da aktivno reaguju na pojavne oblike govora mržnje,  namijenjen je studenticama i studenticama sa područja Bosne i Hercegovine i  predstavlja jedinstvenu priliku  da kroz aktivno učešće na treningu sebi obezbijedite stipendiju.

Prilika da usvojite nova znanja i vještine, kritički posmatrate sadržaj na online portalima i socijalnim mrežama, obogatite svoj CV i steknete praktično iskustvo.

Popunjen prijavni obrazac možete skinuti sa ovog linka Prijavnica  i poslati putem word dokumenta   do 20.07.2018. godine  17:00 časova na email adresu muhamed.tucakovic@yihr.orgPrepoznaj govor mržnje-page-001

Trening će uključivati slijedeće module:

  • koncept i identifikacija govora mržnje
  • razlika između slobode izražavanja i govora mržnje
  • sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava
  • prikupljanje podataka i informacija za izvještavanje

Osobe koje se odluče prijaviti su obavezne prisustvovati na cijelom programu. Za učesnike/ce izvan Sarajeva bit će osiguran smještaj i hrana. Trening je namjenjen osobama koje su spremne intenzivno raditi i posvetiti pažnju predavanjima i vježbama, te koje vjeruju da država ne treba zatvarati oči pred specifičnom prirodom krivičnih djela počinjenih iz mržnje i govorom mržnje, koji imaju izrazito destruktivan utjecaj na temeljna prava čovjeka.

Odabranim učesnicima/cama će biti dostavljen dnevni red i sve logističko-tehničke informacije do 23.07.2018. godine.

YIHR BiH snosi troškove prevoza, te obezbjeđuje smještaj, hranu i osvježenja tokom trajanja treninga.

 

Nepotpune i neblagovremene prijave se neće uzeti u razmatranje.

Sva dodatna pitanja možete uputiti na muhamed.tucakovic@yihr.org.