Histories and History
Trinacionalni projekat (BiH/Njemačka/Francuska)

Želite da budete dio velikog međunarodnog projekta? Želite da radite sa učesnicima i trenerima iz više evropskih zemalja? Uključeni ste u rad civilnog sektora, ili radite u oblastima obrazovanja ili scenskog nastupa?

Onda je Histories and History idealna prilika za vas.

Ovaj program će biti održan od 17 do 23 Septembra 2018 u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Radni jezik programa je engleski, s tim da će biti prisutni prevodioci za zvanične jezike država iz kojih dolaze učesnici.

Troškove projekta (prevoz, smještaj, hrana) pokriva Franco-German Youth Office.

Ovaj događaj je proizvod saradnje između:
– Youth Initiative for Human Rights / Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
– Courage gegen Fremdenhass e.V. / Berlin, Germany
– The FIEF = Foyer of French Studies / Pays de Dieulefit / Drôme

Iskusni trenerski tim na ovom projektu radi godinama i u njegovoj realizaciji se oslanja na dva stuba:

History and stories: Ovo je interkulturalni i intergeneracijski format koji se zasniva na pozorišnoj pedagogiji i okuplja iskustva tri generacije. Tokom kursa učesnici (različitih nacionalnosti, religija i / ili kultura) traže iskustva svojih roditelja, baka i djedova ili drugih rođaka. Traženjem se otkriva šta sve ove ljude ujedinjuje, a šta ih razdvaja. Ovaj format s godina primjenjuje u školama širom svijeta.

Topografija čovječanstva: program je  zasnovan na nizu izložbi. U obrazovanju vezanom za istoriju postoji veliki nedostatak navođenja pozitivnih priča i primjera vezanih za period sukoba. To je inspirisalo pojedince da izrade seriju izložbi posvećenih isključivo potrazi za ovim pozitivnim primjerima, primjerima solidarnog otpora u opasnim situacijama. Mi tražimo “najbolje prakse” u prošlosti i sadašnjosti, da promovišemo humanističku identifikaciju mlađih generacija.

Inspirisani ovim pristupima, učesnici će naučiti kako samostalno inicirati i sprovesti programe i projekte za mlade na osnovu trenutnih i istorijskih uslova specifičnih za njihove oblasti djelovanja.

Tokom kursa biće razvijena dramatizovana prezentacija na kraju programa u Sarajevu.

Pozivamo mlade, ali i ostale da nam se pridruže.
Krajnji rok za prijavu: 5. 09. 2018. u ponoć.
Kratku biografiju i motivaciono pismo (ne više od 300 riječi) na engleskoj ili BHS jezičkoj varijanti poslati na: nikola.kandic@protonmail.com

Odabrani kandidati će biti obaviješteni o  najkasnije do 7.09.2018. u 12 časova, te će im na mail adresu pored potvrde o njihovom odabiru biti poslan i kratki upitnik koji je sastavni dio intergeneracijskog pristupa samom programu.