Svojim aktivnostima, YIHR BiH povezuje mlade ljude iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Još od 2003, Inicijativa mladih za ljudska prava kao regionalna organizacija razvija programe i implementira projekte koji pomažu mladim ljudima u suočavanju sa prošlošću, uspostavljanju ratom prekinutog dijaloga i kontakata među mladima u regiji. Drugo veoma važno polje djelovanja je razvijanje programskih aktivnosti za mlade, u oblastima: ljudska prava, jačanje, samoodrživost i povezivanje partnerskih organizacija, kako bi se unaprijedila saradnja među mladim ljudima iz različitih etničkih grupa u podijeljenim zajednicama i gradovima Bosne i Hercegovine, te stvarale jače veze među mladima regiona.

U saradnji sa Nacionalnim Demokratskim Institutom (NDI BiH) i InfoHouse, YIHR BiH u narednom periodu pokreće implementaciju projekta ”Budi Inspiracija”, u sklopu kojeg će se održati nekoliko sesija simulacije suđenja Međunarodnog krivičnog suda – Model International Criminal Court Western Balkans (MICC WeB). Za više informacija o samom modelu simulacije možete pronaći na internet stranici projekta: http://www.model-icc.org/. Projekat ”Budi Inspiracija” je posvećen kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u Bosni i Hercegovini i izgradnji saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina. Naznačeni projekat je finansiran od strane USAID.

Tokom sedmodnevnih MICC WeB sesija, treneri će raditi sa učesnicima iz srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Tražimo razne profile trenera, jer će neki raditi radionice iz ljudskih prava (HR), neki će raditi pripreme pravnih slučajeva sa učesnicima (Legal), a neki će raditi novine, te video cijelog programa zajedno sa timom učenika (Press).

Ovaj poziv je otvoren studentima prava, politologije, novinarstva/žurnalistike, sociologije i drugih srodnih disciplina, ili naravno diplomiranim pravnicima, novinarima, itd. Također, iskusni treneri (neformalnog obrazovanja) u projektima sa mladima su dobrodošli da se prijave.

Trening za trenere će se održati u Sarajevu od 22.01. do 27.01.2019. godine. Svi troškovi učešća na treningu će biti pokriveni od strane organizatora (putovanje, smještaj u hotelu i svi obroci tokom treninga).

Rok za prijave je 22.12.2018. do 17:00.

Formular za prijave možete pronaći OVDJE