Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine počela je najduža opsada u modernoj historiji.

Nakon zasjedanja Skupštine SRBiH 14. oktobra 1991. godine, uslijedila su nestabilna vremena za građane. Smjenjivale su se prijetnje, incidenti pa i ubistva građana.  Jugoslovenska narodna armija se pod izlikom vojnih vježbi i “zaštite” grada ukopavala na brdima koja okružuju Sarajevo. Nakon referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine uslijedile su barikade. Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, čiji su gradovi poput Bosanskog Broda, Bijeljine, Zvornika i ostalih već bili napadnuti, su protestima pokušali zaustaviti tamne oblake agresije koji su se nadvijali nad olimpijskim gradom. Preko 100 hiljada ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine su 5. aprila masovno izašli na proteste koji su završili u krvi. Posljednji pokušaj građana da spriječe rat zaustavljeni su hicima članova paravojnih formacija Srpske Demokratske Stranke koji su pucali po nenaoružanim civilima. Taj dan pale su i prve žrtve opsade. Ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić.

Isti dan, paravojne formacije SDS-a su napale i zauzele školu Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH na Vracama.

Neselektivno granatiranje i razaranje stambenih, kulturnih i sakralnih objekata kao i teroriziranje građana Sarajeva je počelo.

Olimpijski grad, evropski Jerusalem, šeher Sarajevo je bilo okruženo 1425 dana, tokom kojih je grad pretrpio urbicid, kulturocid i ogromna razaranja. Ubijen je 11451 građanin Sarajeva, od čega 1601 dijete. Ranjeno je preko 50 hiljada Sarajlija.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je za teroriziranje, udruženi zločinački poduhvat i druge zločine nad građanima opkoljenog Sarajeva osudio Stanislava Galića, Dragomira Miloševića, Momčila Perišića i Radovana Karadžića.

Prije 27 godina, Sarajlije je jedan fašizam spriječio da u miru dočekaju Dan oslobođenja grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

27 godina poslije krvavih događaja, mi smo tu.

Mi pamtimo i želimo da Sarajevo i mi krenemo iz pepela. Iz tame fašizma, nacionalizma, korupcije, sive i crne ekonomije, letargije mladih ljudi.

Želimo da mi, mladi ljudi, povedemo ovaj grad u svijetlu budućnost. Budućnost koja će pružiti mladim ljudima motiv da ostanu ovdje i da, zarad onih 1601 mladih kojih više nema i svih žrtava fašizma, svojim učenjem, radom i trudom, stanemo na put svim današnjim  oblicima fašizma i zlih duhova prošlosti.

Da krenemo naprijed.

Naš put počinje sutra u 12 sati kod Sebilja.

Pridružite nam se.

Fuad Avdagić,
Inicijativa mladih za ljudska prava BiH

 Photo:Fabio D.