Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) poziva Vladu Kantona Sarajevo da smijeni direktora Toplana Sarajevo Envera Zornića nakon što je posle pisanja portala Žurnal info potvrđeno da je osuđen od strane Okružnog suda u Sarajevu 1993. godine  za ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela, potom, spaljena.

 

Novoimenovani direktor sarajevskih Toplana Enver Zornić je, prema pisanju Žurnala info, 1993. godine pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog toga što je, navodi Žurnal “sa svojim pomagačima, “počinio krivično djelo ubistvo iz člana 36, stav 2 ,tačka 6,  Krivičnog zakona Republike BiH”.

 

Ukoliko sam Zornić ne podnese ostavku, zahtijevamo od vlade Kantona Sarajeva da Zornića razriješi funkcije jer ličnosti koje su činile ubistva i zločine, a da se za njih nisu ni izvinule ne mogu obavljati poslove u javnom interesu. Razrješenje Zornića bi predstavljalo civilizacijski potez vlade Kantona Sarajevo koji bi pokazao osudu politika zločina i poštovanja za žrtve ratnih sukoba bez obzira na nacionalnost. Postavljanje Zornića na mjesto direktora toplana pokazuje još jedanput da na trend osuđenih ratnih zločinaca (iako Zornić nije osuđen za djelo ratnog zločina) nije imuna ni vlada Kantona Sarajevo koja se izdaje za proreformsku snagu u Bosni i Hercegovini. Ako to zaista želi i biti, mora zamijeniti Zornića i uputiti izvinjenje porodicama žrtava Janković i Ninković.