Zajednicko saopstenje YIHR BiH i YIHR CRO povodom dogadjaja na Ilidzi

Inicijativa mladih za ljudska prava: Osuđujemo mržnju, pozivamo institucije na proaktivnost!

Na malonogometnom turniru koji se održao u subotu, 14. januara u hotelu na Ilidži  dogodilo se nekoliko incidenata o kojima smatramo da je potrebno širu javnost informisati, snažno osuditi nasilje te ukazati na hitnu potrebu za reakciju nadležnih.

U policijskom priopćenju, kako navode mediji, stoji da su privedena četvorica mladića starosti od 20 do 27 godina nakon što je utvrđeno da su tijekom spomenutog turnira napali grupu državljana Srbije. Također navedno je i da su huligani napali skupinu roditelja čija djeca igraju za fudbalski klub Zvezdara iz Beograda, te da je jedan od napadnutih povrijeđen nožem.

Na istom turniru prije navedenog napada zabilježen je i odvojeni incident u kojemu je skupina djece na igralištu uzvikivala “Ubij Srbina!”. Organizator je naveo da su navedeno uzvikivali dječaci iz Splita.

Sportski događaj koji je trebao biti obilježen fair play igrom te biti mjesto susreta igrača kojima je jedini kriterij razlikovanja kvaliteta igre ostat će zapamćen kao otvoreni poligon za sijanje međunacionalne i međuetničke mržnje.

Ovakvo nasilje, fizičko i verbalno, nije jedini, a nažalost ni rijedak primjer širenja govora mržnje i zločina motiviranih mržnjom na sportskim terenima na području postjugoslavenskih zemalja ili među navijačima klubova i reprezentacija s ovih područja. Zakonski okvir te prateća sudska praksa kojom se osuđuje govor mržnje na sportskim terenima potreban je i važan. Međutim, bez unapređenja obrazovanja utemeljenog na vrijednostima istine, mira, dijaloga, tolerancije, solidarnosti i pomirenja, nije za očekivati da će incidenti poput ovog postati rijetkost.

Važnim također smatramo i da državni dužnosnici te donositelji odluka svojim primjerom pokažu i dokažu iskrenu želju za izgradnjom solidarnog društva utemeljenog na demokraciji, nenasilju, vladavini prava i ljudskim pravima na način da se odreknu sitnooportunističkih politika baziranih na nacionalističkim tendencijama koji ovakve incidente posredno potiču.

Posebno nas ljuti da su mladi u ovom slučaju protagonisti mržnje, ali svjesni smo da odgovornost za takve postupke leži na društvu u cjelosti, a posebno onima koji su kreatori politika. I ovom prilikom želimo napomenuti da je proces suočavanja s prošlošću posebno  važan zbog mladih. Mladi nose potencijal za sadašnjost i budućnost, a mi, kao organizacije civilnog društva koje rade upravo s mladima na temama izgradnje tolerancije i međusobnog razumijevanja u odnosu na teške terete neriješene prošlosti, ne želimo da postanu prenositelji trenutno dominatnih vrijednosti baziranih na nacionalizmu i isključivosti, već kreatori bolje i mirnije budućnosti.

Inicijativa mladih za ljudska prava – Bosna i Hercegovina i

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska