Izložba “Prepoznaj znakove”

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), pod pokroviteljstvom Goethe Instituta, sprovodi projekat “Prepoznaj znakove” namijenjen podizanju svijesti o savremenim oblicima fašizma i potrebi adekvatnog odgovora antifašizma. Noseća aktivnost projekta jeste izložba.

Edukativnom izložbom “Prepoznaj znakove”  pružili smo javnosti uvid u historijske korijene fašizma i nacizma kao i savremene spojavne oblike fašizma u današnjem društvu. Izložba se sastoji od videa, fotografija i interaktivnih prostora. Sa ovim multimedijalnim pristupom, konkretna poruka može biti prihvaćena od strane posjetitelja (mladih ljudi naročito) o opasnostima širenja modernog fašizma (ur-fašizma). Izložba je prije svega edukativog karaktera i sadržajem namijenjena mladim generacijama kao alat učenja i zagovaranja.

U maju mjesecu izložbu smo predstavili u Sarajevu, kada je i održan sastanak sa direktorima srednjih škola i predstavnicima minisatrstava obrazovanja iz cjele BiH gde se razgovaralo o saradnji i umrežavanju kroz van nastavne aktivnosti u budućnosti. 

U toku prve nedelje izložbu su posetili učenici i nastavnici iz sarajevskih srednjih škola, kao i učenici sa Pala i Istočnog Sarajeva. Nakon toga izložba je gostovala u Banja Luci i Mostaru. 

Nakon obilaska Goražda i Foče i Jablanice, izložba se pozicionira u Mostaru, nakon čega smo posetiti još Gradačac, Teočak, Bugojno, Stolac, Travnik i Pale.