Osvrt na trening medijske pismenosti – Delila Suljić

Osvrt na trening medijske pismenosti - Delila Suljić

 

Prije svega želim se zahvaliti na organizaciji i mogućnosti da budem dio Trening medijska pismenost. Meni kao diplomiranoj novinarki, ovo je bilo odlično iskustvo, razmijena mišljenja i usvajanja novih, kako od strane predavača tako i kolegica i kolega.

Obzirom da sam studirala na Fakultetu političkih nauka i da mi je dosta stvari bilo poznato i od radije, ako smijem biti slobodna i reći, najzanimljivije i najproduktivije predavanje bilo je od strane gospodina Nasira Muftića.

Način na koji je održao samo predavanje, odlični primjeri i interakcija među ostalim učesnicima je ono što me zaista oduševilo i držalo pažnju sve vrijeme

Tek sam na početku svoje novinarske karijere, a svjesna sam pod kakvim pritiscima su novinarke i novinar, kako u našoj državi, tako i na Balkanu.

Istaživačko novinarstvo je ono što me zanima, ali trenutno mi se još uvijek nije pružila mogućnost da se bavim tim, jer sam trenutno nezaposlena.

Voljela bih se uključiti u aktivnosti izrade Priručnika za govor mržnje namijenjen srednjim školama, te eventualno na taj način pokušati jednim dijelićem promijeniti svijest i način razmišljanja kod mladih.

Upravo su ti mladi oni od kojih sve počinje. Ako oni imaju zdravo razmišljanje, te odrastaju u zdravoj sredini moguće je očekivati i promjene. Saznanja o stavovima mladih ljudi o mnogobrojnim temama, važna su za budućnosti naše zemlje.

 

 

 

 

                                                                          Delila Suljić