Osvrt na trening medijske pismenosti – Vanja Šunjić

Osvrt na trening medijske pismenosti - Vanja Šunjić

Zaista mi je čast i zadovoljstvo svaki put kad mogu učestvovati na nekom od seminara i edukacija koje organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, jer se uvijek trudite biti aktuelni i ponuditi učesnicima/ama ono što je najvažnije uz najbolje mentore i sagovornike/ice koje imamo u BiH.

 

Trening medijske pismenosti mi je pomogao da proširim svoja znanja i vještine koje se tiču razumijevanja i kreiranja medijskih sadržaja, ali i uvidim kako promišljaju moje kolege/ice.

 

Važno je neumorno govoriti o ljudskim i medijskim pravima i podsjećati da se svi zajedno moramo boriti. Osim toga, važno je neprestano medijskim radnicima/ama skretati pažnju na opasnost od govora mržnje u javnom prostoru. Istraživačko novinarstvo je nešto na šta se kod nas ne obraća dovoljna pažnja kako na Univerzitetu, tako i u medijskom svijetu općenito, a glavni je preduslov za slobodno, nekorumpirano društvo. Stoga je trening koji ste vi organizovali od krucijalne važnosti kako za medijske radnike/ce, tako i za sve one koji žele da slobodno, kritički promišljaju.