Osvrt na trening medijske pismenosti – Dženita Čurić

Osvrt na trening medijske pismenosti - Dženita Čurić

U proteklih četiri dana prisustvovala sam treningu medijske pismenosti, te slušala mnogo o temama vezanih za ljudska prava, medijska prava, medijsku pismenost kao i istraživačko novinarstvo.

Kada pričamo o ljudskim pravima, trebamo uzeti u obzir da smo svi pred zakonom isti, te da posjedujemo jednaka prava, legalno definisana koja nam niko ne može oduzeti. Među osnovnim pravima tu su: pravo na život, sigurnost, slobodu, obrazovanje…

Bilo mi je osvježenje podsjetiti se na historijske činjenice, koje sam bila malo i zaboravila. Imali smo i kratku prezentaciju o jednom ljuskom pravu, te na taj način proširili znanja.

Najzanimljiviji dio treninga je predstavljala tema o govoru mržnje. Tu sam naučila da svaki negativni komentar u isto vrijeme se ne poistovječuje sa govorom mržnje. Dakle postoji razlika između našeg subjektvnog mišljena i govora mržnje. Svako ima pravo na mišljenje, iako tim mišljenjem će uvrijediti nekoga. Međutim, kada se radi o kleveti, ona može biti novčano kažnjiva.

Učili smo i o istraživačkom novinarstvu, meni skoro nepoznatoj oblasti. Kao student ekonomije i biznisa, nisam se susretala sa tim. Upoznali smo se sa CIN – centrum za istraživačko novinarstvo. Također, vidjeli smo koliko je truda i vremena potrebno za određene slučajeve, te kako ih otkriti. Arhive su neophodne tokom rada istraživačkih novinara, kao i pouzdani i nepouzdani izvori.

Generalno, bilo mi je zanimljivo čuti više o ovim temama, te se zahvaljujem organizatorima i predavačima.

 

Dženita Čurić