Slaviša Radan iz Banjaluke pobjednik konkursa za najbolju radiodramu na temu antifašizma

Banjalučki autor Slaviša Radan s tekstom „Ubice“ pobjednik je Konkursa za najbolju originalnu radiodramu na temu: „Antifašizam“, koji su u sklopu projekta Antifa 2.0 i pod pokroviteljstvom Rockefeller Brothers Fund-a, raspisali Inicijativa mladih za ljudska prava BiH i Dramski i dokumentarni program BH Radija 1.

Ovo je odlučio žiri u sastavu Miralem Ovčina (urednik Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1), Mirza Skenderagić (dramatičar, scenarist, kritičar te član redakcije Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1) i Ajla Borozan (programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH). „Pobjednička radiodrama koristi prepoznatljivu dramsku stukturu filmskih scena, dok istovremeno sliku odlučno mijenja zvukom te gradi jedan radiofonski bogat i sadržajno intrigantan prostor bosanskohercegovačke zbilje, duhovite, bolne i tragične, u kojoj političko-krimogena mašinerija vlasti „ubija“ i posljednje tragove pravde, morala i ljubavi te se na koncu uzdiže do božanstva“, navodi žiri te dodaje da je u ovome djelu od antifašizma ostala „samo“ borba koje se nikad ne treba odreći.

Druga nagrada je pripala radiodrami „Nadija“, autora Srđana Ćurlića također iz Banjaluke. „Za razliku od naslova `Ubice`, drugonagrađena radiodrama `Nadija` koristi stvarnost samo kao polaznu tačku, posuđujući iz nje temu migracije i izbjeglištva, te je posredstvom poezije ubrzo napušta i čitatelje uvodi u jedan bajkoviti svijet mrtvih, duhova, klovnova koji čuvaju napuštenu djecu“, ističe žiri.

Slaviši Radanu će biti uručena plaketa i dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 1000 KM, dok će radiodrama „Ubice“ biti snimljena u produkciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH i BH Radija 1. Drugonagrađenom Srđanu Ćurliću će pripasti novčani iznos od 700 KM, također uz mogućnost snimanja i emitovanja njegove radiodrame.

Pored dvije nagrađene, žiri izdvaja i pohvaljuje i radiodrame: „Jeka nestalih ulica“ Almira Alića iz Sarajeva te „Smrt Jakova Salabrija“ Farisa Šačića, također iz Sarajeva, koje ocijenjuje kao apsolutno uspješna radiofonska djela te poziva autore da nastave sa svojom spisateljskom praksom.

Na ovogodišnji konkurs su pristigli radovi iz gotovo cijele Bosne i Hercegovine, a njihova stilska i tematska raznovrsnost, kao i visok umjetnički domet stavile su žiri pred veliki izazov. Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH i Dramski i dokumentarni program BH radija 1, ovim putem podstiču i podržavaju angažovano radiodramsko stvaralaštvo, kao i obradu vječnih tema poput antifašizma te se nadaju da će i dalje stvarati uslove za kreiranje novih društveno-angažovanih umjetničkih djela.